Ο τρόπος να νιώσεις καλύτερα!

closeΤο άρθρο αυτό γράφτηκε πριν πολύ καιρό (βλέπε ημερομηνία παρακάτω). Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σας παρουσιάζω εναν τρόπο παραγωγής θετικών συναισθημάτων και σκέψεων, με σκοπό της εκπλήρωση ενός βίου πιο κοντά στο γενικό μοτίβο ζωής που επιλέγει ο καθένας. Γενικό μοτίβο ζωής θα λέμε, οτιδήποτε πιστεύει ο καθένας ότι είναι ο στόχος της ζωής του ( για παράδειγμα ο έρωτας, η αγάπη κλπ ). Το άρθρο αυτό δεν είναι κανόνας, αλλά όσα άτομα λειτουργήσουν βάση αυτού, είναι τραγικά πιθανό να νιώσουν πολύ καλύτερα σε ένα βάθος χρόνου.

happy-istock

1ο βήμα ( βρες μοτίβο ):

Αρχικά, θέτουμε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό μας, με σκοπό να βρούμε τι αποζητάμε από την ζωή μας, όχι μόνο για να ήμαστε καλά σήμερα, αλλά σε όλη μας την ζωή. Φαίνεται δύσκολο το ερώτημα αυτό, αλλά γνώμη μου είναι πως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και είναι πολύ εύκολο να τις βρούμε αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο. Απο τις εμπειρίες λοιπόν που έχεις στην ζωή σου, ρώτα τον εαυτό σου τι ήταν αυτό που σε έκανε πολύ ευτυχή ακόμα και αν κράτησε μερικά δευτερόλεπτα. Προσωπικό μου μοτίβο είναι ” Να περνάω καλά και να είμαι ερωτευμένος “. Βρές το δικό σου.

2ο βήμα ( κάνε θετικές σκέψεις ):

Οτιδήποτε συμβαίνει από εδώ και πέρα, θεώρησε πως γίνεται για έναν και μοναδικό σκοπό… την εκπλήρωση του δικού σου προσωπικού μοτίβου! Με λίγα λόγια, υπέθεσε πως όλος ο κόσμος για έναν περίεργο λόγο δουλεύει για να κάνει εσένα να γίνεις χαρούμενος. Κάνε με απλά λόγια θετικές σκέψεις, που όμως θα απευθύνονται σε έναν σκοπό… το μοτίβο ζωής σου.

#παράδειγμα

Όταν χωρίσω απο μια σχέση μου που ήμουν ερωτευμένος, αντί να αρχίσω να παραπονίεμαι επί μήνες, θα πω στον εαυτό μου πως έμαθα πράγματα απο αυτό και θα κάτσω να βρώ ποια είναι αυτά και θα τα αριθμήσω σε ένα χαρτί ώστε να τα θυμάμαι. Όταν μια βραδιά βγω έξω και δεν περάσω καλά, αντί να πω πως ξενέρωσα, θα πω πως έμαθα απο αυτό και δεν θα ξαναπάω στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή με τα ίδια πρόσωπα ή τον ίδιο χαρακτήρα προσώπων. Όταν χάσω πρόσωπα που αγαπώ, μαθαίνω πως έχω περισσότερο ανάγκη να ζήσω πράγματα πριν χαθώ, που αυτό με την σειρά του δίνει ιδεές, γνώσεις και εμπειρίες.

3ο βήμα ( πάρε την ευθύνη ):

Κατάλαβε πως ο κόσμος αλληλεπιδρά, και όλα τα γεγονότα της ζωής σου θα μπορούσαν να είχαν πάρει άλλη τροπή αν εσύ είχες φερθεί λιγάκι ή περισσότερο διαφορετικά.

#παράδειγμα

Αυτό αποδικνύεται για τον λόγο ότι αν εσύ έβγαινες έξω και δεν είχες το κατσουφιασμένο βλέμμα που φωνάζει ότι θέλει ψυχολογική βοήθεια, εγώ δεν θα είχα κάτσει να γράψω αυτό το αρθρο. Αν εσύ δεν πίστευες ότι είσαι αδύναμος, δεν θα είχες σκύψει το κεφάλι σε κάποιον “δυνατότερο” σου δείχνοντας του καθαρά πως φοβάσαι. Η αλληλεπίδραση ισχύει παντού και πάντα!

#συμπέρασμα

Τώρα λοιπόν που ξέρεις ότι πάντα φταις και εσύ, ξέρεις πως πάντα κάτι θα μπορούσες να κάνεις αλλιώς, και πάντα μπορείς να βρίσκεις κάτι που θα μπορούσε να σε φτάσει πιο κοντά στο μοτίβο ζωής που αποζητάς.

4ο βήμα ( δώσε ευκαιρίες ):

Πες φωναχτά, ένα μεγάλο ναι στην ζωή σου και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αν δεν δίνεις ευκαιρίες στους άλλους γύρω σου, δεν δίνεις και ευκαιρίες στον εαυτό σου να φτάσει το μοτίβο που αποζητά. Δεν μπορείς να έχεις εμπειρίες, και ορθή κρίση, αν δεν ζείς όλο και περισσότερες στιγμές με άλλα άτομα, ειδικά τα άτομα που νομίζεις ότι ξέρεις και δεν έχουν κάτι να σου δώσουν, γιατί ειδικά αυτά είναι που δεν ξέρεις καθόλου.

#παράδειγμα

Εγώ συνήθιζα να κοροϊδεύω ένα άτομο, και να μην του δίνω γενικότερα σημασία αφού νόμιζα οτι είναι ενα τυπικό κακομαθημένο άτομο. Όλοι μου οι γνωστοί επίσης είχαν αρνητική στάση προς εκείνον. Μια μέρα αποφάσισα να πάω να του μιλήσω, μου ανοίχτηκε και έμαθα πως είχε ενα κάρο οικογενειακά προβλήματα. Η χαρά που ένιωσα που τον βοήθησα μα και η γνώση πλέον πως κάθε άτομο έχει κάτι να σου δώσει και να κάνεις μαζί του, είναι ανεκτίμητα.

5ο βήμα ( μην τα παρατάς ):

Κάθε φορά που όλα τα παραπάνω δεν θα μπορείς να τα εφαρμόσεις, μήν τα παρατάς. Προσπάθησε ξανά και απο την αρχή, και μην επαναπαύεσαι στην εύκολη λύση του να κλείνεσαι ώστε να ζεις μια μετριότητα. Απέφυγε επίσης τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, είναι απλά αποτέλεσμα φόβου για την κατάκτηση της ζωής. Είσαι δυνατός και πολύ μεγαλοφυής, και αφού έψαξες να δεις πως θα σκέφτεσαι πιο θετικά, άλλο τόσο εύκολο είναι να το πετύχεις.

Με πραγματικό ενδιαφέρον για εσένα,
Αλέξανδρος Φίλος.

Το άρθρο αυτό έχει διαβαστεί 6,004 φορές.

Tags άρθρου: αγάπη, αληθινός, αλλαγή, άνθρωπος, αξίες, απόψεις, γνώσεις, διάθεση, δύναμη, δυστυχία, ερωτας, εσύ, ευτυχία, ζώα, ζωή, κλειδί, λάθη, μέθοδος, μέλλον, μοναξιά, οικογένεια, όρια, πίστη, προσωπικότητα, σκέψεις, στόχος, συμβουλές, σχέσεις, φιλία, χαρούμενος, χρόνος, ψυχολογία

Κατηγορία Ψυχολογία & Άνθρωπος, στις 17/08/09.

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου Share on Facebook Share on Twitter


ρε χαλαρωσε.τροπο παραγωγης εχουν μηχανες.εξαλλου η συναισθηματικη προσεγγιση ποικιλλει και δεν υποκειται σε καθοδηγησεις και ετεροκαλλιεργησμους

Antoine Xaralabopoulos στις Aug 17 2009, 15:44

Χμ, δεν νομίζω ότι από έναν τίτλο πρέπει να βγάλεις ενα συμπέρασμα, ούτε ο τίτλος είναι αυτός που καθορίζει το περιεχόμενο ενός άρθρου. Το άρθρο δεν ξέρω συγκεκριμένα για εσένα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ( αναγνωστών μου ) θα τα βοηθήσει να δουν λίγο διαφορετικά τον κόσμο και να νιώσουν καλύτερα “παράγοντας” θετικά συναισθήματα. Δεύτερον, το άρθρο αυτό αν το είχε γράψει ο Φρουντ τότε εσύ δεν θα έλεγες τίποτα, θα άκουγες με ανοιχτά τα αυτιά, και τέλος αυτά που γράφω δεν τα βγάζω απο το μυαλλό μου, υπάρχουν πολλά επιστιμονικά άρθρα και βιβλία που τα επιβεβαιώνουν, ακόμα και ο Φρουντ που θα άκουγες χωρίς να τον αμφισβητείς. Γιατί έτσι είναι, αν μας τονίζουν τα λάθη μας, εμείς τρέχουμε να κρυφτούμε, και σκοτώνουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο εκείνου που πάει να μας βοηθήσει. Ευχαριστώ.

Αλέξανδρος Φίλος στις Aug 17 2009, 15:46

alexandre epeidh h psuxologia tou atomou einai analogh twn skepsewn tou,oso pio thetikes k aisiodokses einai autes toso kalutera niwthei kapoios! twra an tha pragmatoipoihthoun dn to kserei kaneis.. parepiptontws ola auta mou thimisan to biblio to ‘mustiko’.

C στις Aug 17 2009, 16:27

Δεν το έχω διαβάσει ακόμα αυτό το βιβλίο, ευχαριστώ που συμφωνείς μαζί μου! Να σε καλά…

Αλέξανδρος Φίλος στις Aug 17 2009, 16:41

pl wraio ar8ro alex :) aisiodo3o :)

d0ric στις Aug 17 2009, 17:30

Να σε καλά doric!

Αλέξανδρος Φίλος στις Aug 17 2009, 18:06

Polu wraio kai swsto..!

Fil Farmakis στις Aug 25 2009, 03:58

πολύ καλό το άρθρο σου, αντι-emo θα το χαρακτήριζα :P
απλώς… λίγο εξιδανικεύεις νομίζω. Σίγουρα είναι ωραίο να παράγεις θετικά συναισθήματα κατ’αυτόν τον τρόπο, υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά. Υπάρχει και η δυνατότητα να νιώθεις εσύ καλά κάνοντας οτιδήποτε (με όλη την καλή και κακή σημασία της λέξης) χρειαστεί. Οπότε αμέσως εμπλέκεται και το “εμείς” εκτός από το “εγώ”.
Συνεπώς, αν δε θες να βλάπτεις τα “εγώ” των άλλων πρέπει όλοι μαζί να βρείτε σημεία τομής στις αξίες και τα ιδανικά σας, ή να διαμορφώσετε κάποια άλλα, ώστε να είναι όλοι συνοδιπόροι προς την ευτυχία…
Τέλοσπαντων, ξέφυγα λίγο.
Προσφέρεις πάντως μεγάλη ηθική με τις συμβουλές αυτές και κάποιοι πραγματικά την χρειάζονται.

αύρον πτύσμα στις Aug 26 2009, 04:38

ηθική υποστήριξη εννούσα

αύρον πτύσμα στις Aug 26 2009, 16:02

teleio polu maresei auto..!

.Mια. στις Sep 16 2009, 23:30

Ευχαριστώ Mia μου :)

Αλέξανδρος Φίλος στις Sep 16 2009, 23:47

kata ti gnwmi mou paidia oloi exoume stigmes gemates apelpisia k arnitikes skepseis! den ginetai 24 wres to 24wro na eimaste 8etikoi daxei! auto pou prepei n kanoume ine na 3eroume na “sikwnomaste” kai na sinexizoume! na skeftomaste ola ta alla ektos apo auto pou mas ekane na niwsoume asxima! kai skepsou oti an eisai esi xalia borei k kapoios pou se agapaei na ginei xalia apo tin diki sou eikona! den ine ena kalo kinitro na eisai pada xaroumenos gia na min kaneis tous an8rwpous pou agapas na stenoxorioude gia sena.. k fisika na min xaneis pote stigmes zwis! k otan lew zwis ennow pragmatikis ZWIS!

strm στις Sep 19 2009, 22:41

tn telefteo kero ime halia psihologika ..imun ena apo ta pio dimofiles pedia tu topu mu ke tora eho pa8i ti lexi pu legete “katantia” ehasa oles mu tis kollites alla ponesa poli otan ehasa to miso mu tin ariana mazi tis iha perasei toso polla pu otan hwristikame nomiza pos stamatisan oi wres tis zwis mu .. eniw8a toso moni.. meta apo mia vdomada siiditopoiisa pos 8elo na pe8ano giati ektos to oti tin ehasa den imoun pia oute dimofilis ke oloi me krazane logo to oti oi palies mu kollites me misisan logo anoterotitas ke me vgalan apo tin parea .. twra pia i zwi mu den ehei noima oloi prospa8oun alla den mporoun na me epanaferoun stin palia mu katastasi twra pia ime mia zwntani pu ine nekri

iraa97(N) στις Feb 19 2010, 19:08

ΠΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ Κ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ.ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΝΩ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΧΩ ΟΛΑ ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ Κ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΒΟΥΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΜΑΘΩ Κ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΝΟΙΩΘΩ ΕΥΓΝΟΜΟΣΥΝΗ ΑΓΑΠΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

PENAKI στις Feb 04 2011, 13:26

τι να πω ρε παιδια εγω ειμαι 35 χρονων και δεύτερη φορά στην ζωΉ μΟυ το παθαίνω αυτό ….σαν καταθλιψη να το πω σαν μεγάλο αγχος σαν δε περνάω καλά έχω μια καλή δουλίτσα έχω ενα πανέμορφο αγγελούδι που λατρεύω …με το σύζυγο μου σχετικά καλά τα πάμε διοτι είμαστε παρα πολλα χρόνια μαζί και πλέον εχουν φύγει οι έρωτες και τα λουλούδια αλλά νιώθουμε σιγουρία και αγάπη ο ένας για τν αλλο…πολλές φορές εμεις οι ανθρωποι ανησυχουμε για το τίποτα και κάνουμε μονοι μας την ζωή μας δύσκολη ναι παντως πιστύεω οτι πρέπει να βλέπουμε την ζωή μας ποιο θετικά και να κάνουμε όνειρα και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε αρκεί να υπάρχει και καποιος δίπλα μας που να μας καταλαβαίνει είτε φίλος-η γυναίκα- άνδρας μάνα-πατέρας ειναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να δεχόμαστε βοήθεια για να μπορέσουμε και εμεις με την σειρά μας να δώσουμε, μόνο αν πονέσει και ζήσει κανείς θα καταλάβει και τον άλλο…
Ελπίζω να σας βοήθησα και να ξέρετε οτι πολλοί ανθρωποι αισθάνονται ετσι δεν είστε οι μοναδικοί…
Τελειώντας θέλω να πω ένα μεγάλο Α ΓΑΠΩ στους δικους μου ανθρώπους στην κόρη στον Χρήστο μου και στην Φίλη-αδερφή που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου όσα έχει κανει για εμένα

Β Α Σ Ω!!!!!!!!!!!!!!!!

Λενα στις May 10 2011, 15:32

Μίλα, κάνει καλό!

Ενημέρωσε με μόλις κάποιος απαντήσει:

(Υποχρεωτικό)